Prodajna mestaBulevar Mihajla Pupina 22, Novi Sad + 381 21 65 71 610 office@akademskaknjiga.com Prijava na newsletter

Gorana Raičević – DOBITNICA NAGRADE „NIKOLA MILOŠEVIĆ”!

GORANA RAIČEVIĆ – DOBITNICA NAGRADE „NIKOLA MILOŠEVIĆ”  

Ovogodišnja dobitnica Nagrade „Nikola Milošević” Radio Beograda 2 za najbolju knjigu iz oblasti filozofije, estetike i teorije književnosti i umetnosti za 2021. godinu je Gorana Raičević za knjigu „Agon i melanholija. Život i delo Miloša Crnjanskog” u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada. Nagrada Gorani Raičević je pripala jednoglasnom odlukom članova žirija u sastavu prof. dr Zorana Paunovića (predsednik), prof. dr Bogdana Lubardića i prof. dr Zorana Dimića. Završnu sednicu žirija direktno je prenosio Radio Beograd 2.

Obimna monografska studija Gorane Raičević posvećena životu i delu Miloša Crnjanskog (1893–1977) plod je dvodecenijskih izučavanja usredsređenih prvenstveno na sam autorov književni i publicistički opus, zatim na analize i tumačenja brojnih studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, ali i na proučavanja istorijskog konteksta – vremena i prilika u kojima je autor živeo i stvarao – i sve to na temelјu arhivskih izvora (prepiska), kao i drugih dostupnih relevantnih istorijskih referenci i istorijske građe. Kroz priču o životu i delu Miloša Crnjanskog moguće je pratiti istorijske i političke prilike burnog 20. Stoleća, koje su usmeravale i određivale sudbinu austrijskog Srbina, koji će, upravo zbog činjenice da se rodio van vlastite države, veliki deo svog opusa posvetiti temi bezdomnosti, lutanja i seoba naroda koji nema svoje granice. Odluka autorke da se opredeli za perspektivu koja u isto vreme osvetlјava i život i stvaralaštvo Miloša Crnjanskog izraz je htenja da se njegovom delu priđe iznutra, tako što će se razumevanjem piščevog položaja u svetu, njegove idejnosti i osećajnosti, omogućiti tumačenja koja tragaju za autorskim intencijama, kao i da se, obrnuto, upravo kroz poetiku književnih tekstova otkrije onaj lični poetski sadržaj, jedinstven pogled na svet, koji je to delo čini vrhunskom umetnošću.

Gorana Raičević radi na Filozofskom fakulteta u Novom Sadu, gde kao redovni profesor predaje Književnost srpske avangarde, Poetiku Miloša Crnjanskog, Poetiku Ive Andrića i Savremene književne teorije. Urednica je u izdavačkoj kući „Akademska knjiga“. Autorka je knjiga: Čitanje kao kreacija (1997), Laza Lazarević – Junak naših dana (2002, 2007), Eseji Miloša Crnjanskog (2005), Drugi svet (2010), Krotitelјi sudbine: o Crnjanskom i Andriću (2010), Komentari „Dnevnika o Čarnojeviću“ (2010). Autorka je desetine radova u domaćim i stranim naučnim časopisima i publikacijama. Prevela je knjige: Anatomija kritike (2007) Nortropa Fraja i Veliki lanac bića (2014) Artura Lavdžoja. 

Gorana Raičević je za kapitalno delo „Agon i melanholija. Život i delo Miloša Crnjanskog” u 2021. godini dobila Nagradu „Laza Кostić“ koju dodeljuje Novosadski sajam knjiga, zatim godišnju nagradu „Medalja za očuvanje kulturnog nasleđa“ Кulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ i Nagradu „Nikolaj Timčenko“.

Nagrada “Nikola Milošević” će biti uručena 9. februara, na dan kada Radio Beograd 2 obeležava 64 godine postojanja.

Uz veliku zahvalnost što pratite izdavački program Akademske knjige, srdačno vas pozdravljamo,

Redakcija Akademske knjige

Najnoviji Naslovi

Prijava za Newsletter

Akademska knjiga © 2022