Laslo Vegel postao član Digitalne književne akademije Mađarske

Laslo Vegel

Obaveštavamo vas da je „Digitalna književna akademija Mađarske“ 18. novembra za novog člana izabrala novosadskog književnika Lasla Vegela, prenosi Mađarska telegrafska agencija.
Kako se navodi, „Digitalna književna akademija Mađarske“ (DKAM) otkupljuje pravo na sva digitalna izdanja svojih članova, i brine se o kontinuiranom ažuriranju svih podataka.
Važno je napomenuti da su dela pristupačna čitalačkoj publici. Posle smrti autora, Akademija ima obavezu da brine o daljoj prezentaciji autora. Tako se, na primer, čuvaju u digitalnom obliku dela Imrea Kertesa, Đerđa Konrada ili Petera Esterhazija. Izbor za članstvo je veoma složen: glasaju članovi i glasanje se odvija u tri kruga, zbog čega izbor novog člana
predstavlja veliko priznanje književnom delu Lasla Vegela. DKAM može imati samo 30 članova.
U obrazloženju izbora Akademije, navodi se da je Laslo Vegel, književnik u
mađarskoj književnosti, u poslednjih pola veka sa svojim delima markantno predstavio osnovna pitanja ljudske egzistencije i manjinske dileme. Osim toga, Laslo Vegel je nosilac najveće mađarske književne nagrada „Košut“, dobitnik je nagrade „Varošmajor“ za životno delo, zatim mađarske Pulitzerove nargradu za esejistiku, nagrade „Tibor Deri“ za prozno
stvaralaštvo, Februarske nagrade grada Novog Sada. Knjiga „Nesahranjena prošlost“ je, kao najčitanija knjiga, dobila nagradu čitalaca „Zlatna medalja“.
Knjige Lasla Vegela na srpskom jeziku objavljuje Akademska knjiga iz Novog Sada. Laslo Vegel je 2019. godine izabran za člana “Akademije za književnost i umetnost Sečenji”.

Najnoviji Naslovi