„Velika nagrada Ivo Andrić“ Sandru Veroneziju

Italijanski pisac Sandro Veronezi dobitnik je „Velike nagrade Ivo Andrić“ za životno delo saopštio je u Medija centru žiri za dodelu nagrade, koji su činili Slađana Ilić, u svojstvu predsednika, Želidrag Nikčević i Milo Lompar.

Ilićeva je navela da je žiri nagrade, koju je ustanovio Andrićev institut, na sednici održanoj 4. maja odlučio da priznanje za životno delo dodeli Sandru Veroneziju za piščevo celokupno stvaralaštvo, a povodom objavljivanja prevoda njegovog romana „Kolibri“ (izdanje Akademske knjige, prevod Jasmina Andonović).

„Rođen u Firenci 1959. Veronezi je“, kako je podsetila predsednica žirija, „jedan od najznačajnijih pisaca Italije, autor više romana, eseja, putopisa i laureat važnih književnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Romani Tihi haos i Kolibri nagrađeni su najznačajnijom italijanskom književnom nagradom Strega. Stvaralaštvo ovog autora karakterišu složeni porodični, prijateljski i ljubavni odnosi, žrtvovavanje za bližnjeg, strah i bol kao usud i pokretač visokoosetljivih bića, moć surove sudbine i njeno prihvatanje, ispitivanje zla u sebi i drugima“, navela je Slađana Ilić, a osvrnuvši se na roman Kolibri podsetila je da je sačinjen od porodičnih i ljubavnih pisama, mejlova, SMS poruka, spiskova, razgovora u „skokovitim vremenskim tokovima“.

„Pripovedanje Veronezija karakteristično je po neobičnim obrtima i otkrićima čija se funkcionalnost, efektnost uviđa u tome što čitaocu raslojavaju unutrašnji svet junaka do esencije i do ’bolova s kojima se nose ili pak ne uspevaju’. Čitajući visokoestetsku literaturu ovog pisca o čoveku i svetu, životu, saznajemo nešto novo, usavršavamo sebe kroz bol i lepotu. Smatramo da je Veronezi dostojan dobitnik nagrade“, obrazloženje je žirija.

Izvor: nova.rs

 

Više o romanu Kolibri možete saznati na stranici:

https://akademskaknjiga.com/katalog/kolibri

 

Najnoviji Naslovi