Prikaz knjige „Uprava neukaljanih časti“ u Politici

Nova knjiga priča i slika Mirjane Ognjanović i Slavka Krunića „Uprava neukaljanih časti“ (u izdanju novosadske „Akademske knjige“) vesela je i živopisna galerija likova na jednoj imaginarnoj izložbi, zbirka poučnih bajki za odrasle koja daje mašti i snu na volju i uči ih da se vrate igrama rečima, fantaziji, domišljanju činjenica i pre svega- radosti. Lepota ovih slikopriča je u povezivanju naizgled nespojivog, ali pošto su autori i zen mudraci, oni svakim delom ove knjige dokazuju da je sve sa svim u vezi, a posebno da je sveta povezanost umetnosti kojima odiše njihovo delo: rečju, slikom, muzikom. I da bi sve bilo još jasnije, ovo delo je kao stvoreno za one koji sanjaju na stranim jezicima: pisana na srpskom i prevedana na engleski iz pera Rendala Mejdžora.

Slikar Krunić putuje kroz vreme, luta svetom, on je negde italijanski renesansni majstor, na drugom mestu drži savremeno predavanje i odgovara na pitanja iz publike. Između fanzmagorija o Kruniću, nižu se ličnosti i duhovite minijature o njima, koje kazuje sveznajući pripovedač. Defiluju tako Kitsova velika ljubav Fani Braun, naša džezerka Ljilja Sađil, kompozitor Gaetano Doniceti, ali i čitavo jedno bijenale prelepih portreta odmetnica, „konzerviranih nimfi Slavka Krunića“: Pocinkovana kurtizana, Rđava imperatorka, Naftalinska ovisnica, Porozna izaslanica, Sublimatorka, Hladna trajna, Vatrostalna sestra, i mnoge druge, a suštinsko je pitanje da li su konzerve iz kojih proviruju ovi nestvarni likovi poluotvorene ili poluzatvorene…

Kao muška protivteža na drugoj strani su portreti Prepredenjaka, Nesuglasnika, Očnog kaplara, Naratora…

Najvažnija poruka mudrosti iz svih ovih redova jeste poruka ljubavi, koju je najlepše odredio Prepredenjak: „Da bi ljubav opstajala u najopasnijim okolnostima i uvećavala se svakodnevno, nedodirljiva, ona treba da bude tajna. Tajna nad tajnama. Postavivši svoju voljenu u središte svog sveta, Prepredenjak je ostavio nerazjašnjenu zagonetku. Baš kao samuraj, koji prema strogim načelima ponašanja, nikada ne sme da izgovori –pa čak ni u sebi-ime voljene, kako bi ljubav odolela svemu (…)“.

Kako knjiga kaže, Slavko Krunić je nomad u duši, a Mirjana Ognjanović je nesuđena gitaristkinja, koja se bavi prevođenjem, pisanjem i novinarstvom, i kada je ugledala Krunićeve slike odlučila je da komponuje rečima! I što bi rekao David Albahari: njih dvoje su najbolji tamo gde većina pisaca i slikara počinju da zamuckuju i da se gube u prostoru i između reči i slika. „U tom prostoru oni pronalaze nove priče i slike i pretvaraju staru tišinu u novi glas“, kaže Albahari.

Autorka: Marina Vulićević

Izvor: Politika, 29. januar 2023.

Knjigu možete poručiti sa popustom od 25% na našem sajtu

Najnoviji Naslovi