Pet predavanja o Milevi Marić Ajnštajn u novosadskim srednjim školama

Predavanje Prva heroina u srpskoj nauci – Mileva Marić Ajnštajn biće održano u pet novosadskih srednjih škola u periodu od 20. do 23. septembra u organizaciji novosadske izdavačke kuće Akademska knjiga, a u okviru programa Kaleidoskop kulture u sklopu Fondacije „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture”. 

Akademska knjiga je 2020. godine objavila roman Ajnštajn i ja italijanske književnice, naučnice i glumice Gabrijele Grejson. Roman govori o srpskoj matematičarki i prvoj ženi Alberta Ajnštajna, Milevi Marić, koja je jedan deo svog života provela u Novom Sadu, upisujući se tako u istorijske stranice ovoga grada kao jedna od ličnosti po kojima je Novi Sad nadaleko prepoznatljiv. 

Kroz predstavljanje romana Ajnštajn i ja, povezujući nauku i umetnost, cilj je osvetliti biografske nepoznanice velike novosadske ličnosti i njenog neposrednog uticaja na kulturne obrasce današnjeg društva. Predavanja Prva heroina u srpskoj nauci – Mileva Marić Ajnštajn biće veoma značajna u produbljivanju i promovisanju ženskog stvaralaštva u oblasti kulture i umetnosti, i to preko upoznavanja sa delom i radom Gabrijele Grejson, a tako će se razviti i znanje o velikoj heroini nauke Milevi Marić Ajnštajn.

Prvo predavanje će biti održano u utorak, 20. septembra u 13 časova u Srednjoj stručnoj školi u Novom Sadu (Radnička 20). Na početku predavanja, ispred Akademske knjige, obratiće se izvršna urednica Ana Kukolj Jović, dok će predavanje držati novosadska spisateljica i doktor književnih nauka Radmila Gikić-Petrović.

Drugo predavanje će biti održano, takođe, u utorak, 20. septembra u 19 časova u gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj” (Zlatne grede 4, Novi Sad). Na početku predavanja, ispred Akademske knjige, obratiće se PR Kristina Ivković Ivandekić, dok će razgovor sa književnom kritičarkom i profesorkom Vladislavom Gordić Petković voditi profesorka književnosti u gimnaziji Rima Grujić.

Treće predavanje će biti održano u sredu, 21. septembra u 12.40 časova u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije (Trg Branka Radičevića 2, Sremski Karlovci). Razgovor sa prevoditeljkom knjige Ajnštajn i ja Kristinom Koprivšek i profesorkom Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Goranom Raičević vodiće profesorka u Karlovačkoj gimnaziji Sandra Urban.

Četvrto predavanje će biti održano u četvrtak, 22. septembra u 12.55 časova u gimnaziji „Tvrđava” (Jevrejska 7, Novi Sad). U programu će učestvovati profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Zorica Hadžić, prevoditeljka knjiga Ajnštajn i ja Kristina Koprivšek i nastavnica srpskog jezika i književnosti, a ujedno i moderatorka predavanja Sanja Đukić.

Peto predavanja će biti održano u petak, 22. septembra u 12.40 časova u Tehničkoj školi „Mileva Marić – Ajnštajn” u Novom Sadu. Na početku predavanja, ispred Akademske knjige, obratiće se PR Kristina Ivković Ivandekić, dok će predavanje držati univerzitetska profesorka, teoretičarka i istoričarka srpske i drugih južnoslovenskih književnosti Ljiljana Pešikan Ljuštanović, a u razgovoru će učestvovati i Plamenka Laćarac, bibliotekarka škole.

Dobro došli!

Knjigu Ajnštajn i ja možete poručiti na našem sajtu sa 25% popusta

Najnoviji Naslovi