KNJIGE KOJE POMAŽU DA BOLJE SHVATIMO RAT U UKRAJINI

Akademska knjiga je u proteklih nekoliko godina objavila niz izdanja koja su se bavila istorijom Evrope, Sovjetskog Saveta, ali i pokušajem da se odgonetne koren sukoba Istoka i Zapada. Ove knjige u današnjici, u trenu kada taj sukob plamti na teritoriji Ukrajine, mogu predstavljati dragocenu pomoć da bolje shvatimo tu nimalo jednostavnu situaciju. Mi vam preporučujemo tri knjige u našem izdanju koje ovom pitanju pristupaju iz različitih uglova i sa ništa manje različitim pogledima.

U studiji „Rusija – Zapad. Hiljadu godina rata“ švajcarski novinar i publicista Gi Metan daje sliku nekoliko vekova sukoba Istoka i Zapada, i to kroz priču o religijskim, geopolitičkim, ideološkim i kulturnim razlozima koji su doveli do ovog sukoba.

An Niva u knjizi „Putinov kontinent“ daje jedinstvenu prikaz Putinove vladavine, ali i promena koje je on doneo ruskom društvu. Fokusirajući se najviše na istraživanje šta Putin zapravo znači Rusima, An Niva nam predstavlja izuzetnu sliku današnje Rusije.

Slavoj Žižek, jedan od najistaknutijih mislilaca današnjice, u knjizi „Lenjin 2017. Sećanje, ponavljanje i prorađivanje“ istražuje život i političko delovanje prvog sovjetskog lidera, sa posebnim osvrtom na ukrajinsko pitanje i način na koji ga je Lenjin rešio.

Najnoviji Naslovi