Ćutanje u službi dominacije (promocije knjige „Familia grande“ u Beogradu i Novom Sadu) u okviru ciklusa Šta je rod?

Francuska književnica Kamij Kušner gostovaće u Beogradu i Novom Sadu, na poziv izdavačke kuće Akademske knjige, Francuskog instituta u Srbiji i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.

Nedavno je u Srbiji objavljen njen roman Familia grande (Akademska knjiga, 2021) roman o jednoj velikoj porodici, koja voli da vodi rasprave, da se smeje, pleše, da uživa u moru i suncu…Istovremeno to je priča jedne devojčice – kćerke – sestre – žene – majke, koja, nakon godina opterećujuće ćutnje, najzad skuplja hrabrost da obznani jednu nasilnu dominaciju, koja je poprimila formu incesta.

Kamij Kušner (Camille Kouchner, 1975) je književnica i univerzitetski profesor prava. Familia grande je njena prva knjiga, koju je na srpski za Akademsku knjigu prevela Svetlana Stojanović.

Knjiga je povod za organizovanje poslednje dve debate u okviru ciklusa Šta je rod?, koje će biti priređene u Beogradu i Novom Sadu.

U debati će učestvovati još jedan gost iz Francuske, filozof Mark Krepon, autor dela Smrtonosno ćutanje koje je prevedeno na srpski 2019. godine i koje je iste godine bilo predstavljeno u Francuskom institutu u Beogradu. Mark Krepon je profesor na čuvenoj École Normale Supérieure u Parizu. Autor je brojnih eseja i članaka, od kojih je većina posvećena tematici nasilja. Njegov rad usmeren je na povezivanju filozofije i književnosti, budući da smatra da je književnost oblast koja omogućuje izražavanje najdubljih osećanja proisteklih iz iskustva nasilja. Gostima iz Francuske pridružiće se u razgovoru i sociološkinja Zorica Tomić, autorka dela Knjiga o ćutanju.

Promocije:

Beograd, sreda, 7. decembar 2022, 19h, Dom omladine Beograda, Makedonska 22.

Učesnici: autorka knjige Familia grande Kamij Kušner, filozof Mark Krepon, sociološkinja i kulturološkinja Zorica Tomić, moderatorka, naučna saradnica na IFDT Zona Zarić.

Na francuskom i srpskom, prevod obezbeđen. Ulaz slobodan.

Novi Sad, četvrtak, 8. decembar 2022, 15h, Filozofski fakultet, dr Zorana Đinđića 2.

Učesnici: autorka knjige Familia grande Kamij Kušner, filozof Mark Krepon, profesor francuske književnosti na novosadskom univerzitetu Pavle Sekeruš, književna kritičarka Vladislava Gordić Petković.

Na francuskom i srpskom, prevod obezbeđen. Ulaz slobodan.

Najnoviji Naslovi