Salim Baši je rođen 1971. godine u Anabi, gradu na istoku Alžira u kome je proveo detinjstvo i ranu mladost. U jedanaestoj, boravi čitavu godinu u Francuskoj na lečenju, u jednom centru za rehabilitaciju. Njegov naredni dolazak u Francusku vezan je za početak studija književnosti na Sorboni. Godine 2001. roman prvenac ovog autora, Odisejev pas, jednodušno je pozdravila i kritika i čitalačka publika. Nagrađen je Gonkurovom nagradom za prvi roman, i dvema drugim značajnim književnim nagradama. Već 2003. izlazi i njegov drugi roman, Kahina.

Jednogodišnji studijski boravak u Rimu, u Vili Mediči, obeležiće preokret u njegovom stvaranju, između ostalog u izboru tema, a kao rezultat pojaviće se novi, politički obojen roman, Ubijte ih sve.

U prestižnoj beloj kolekciji Galimara objavio je šest romana zaredom, zbirku novela o životu u Alžiru, koju je nazvao Dvanaest ponoćnih priča, a za njom i zapise sa svojih putovanja, Autoportret sa Granadom.

Godine 2018. osvojio je književnu nagradu Renodo, za autobiografski roman Bog, Alah, ja i ostali. Među njegove najznačajnije knjige svrstava se roman Konzul, koji u ispovednoj formi slika sudbinu portugalskog konzula u Bordou koji je, u junu 1940, oglušivši se o zabrane svoje države sputane gvozdenom stegom Salazara, izdao više hiljada viza ljudima koji su morali da pobegnu pred nacistima.

Title