feraris

Mauricio Feraris (Maurizio Ferraris, 1956. Torino) je italijanski filozof i naučnik, čije je ime posebno povezano sa filozofskom strujom nazvanom „novi realizam“ – Ferraris je 2012. godine napisao Manifest novog realizma, koji je objavio SUNY Press u 2014. – koja deli značajne sličnosti sa spekulativnim realizmom i objektno orijentisanom ontologijom.

Učenik Đanija Vatima, pod uticajem Žaka Derride, Feraris je počeo kao teoretičar hermeneutike pre nego što je svoju pažnju usmerio na analitičku filozofiju. Tokom godina uspeo je da stvori efikasnu sintezu između dva pristupa, stvarajući novi ontološki realizam koji odbacuje Kantov šematizam u domenu saznanja.

Od 1995. godine, Mauricio Feraris je profesor filozofije na Odeljenju za književnost i filozofiju na Univerzitetu u Torinu, gde takođe vodi LabOnt (Laboratorija za ontologiju). Studirao je u Torinu, Parizu i Hajdelbergu i predavao je na velikim evropskim univerzitetima. Urednik je časopisa „Rivista di Estetica“ i član je uredništva „Critiqu“. Od 1989. do 2010. Feraris je redovno doprinosio kulturnom dodatku italijanskog lista „Il Sole 24 ORE“. Od 2010. godine piše za kulturnu sekciju „La Repubblica“. Njegove glavne stručne oblasti su hermeneutika, estetika i ontologija.

Title