Matje Lendon (Mathieu Lindon, 1955) je poznati francuski novinar i pisac. Kao sin dugogodišnjeg direktora izdavačke kuće „Minuit”, Žeroma Lendona, sa 23 godine upoznaje Mišela Fukoa koji će odigrati odlučujuću ulogu u njegovom životu, pomažući mu kako u emancipaciji od roditelja, tako i u sazrevanju i seksualnoj i intelektualnoj samospoznaji.
Početkom osamdesetih godina prošlog veka postaje član redakcije nedeljnika Le Nouvel Observateur. Godina 1984. označava njegov ulazak u list Libération, gde i danas piše članke u oblasti književne kritike i hronika.
Tokom svoje karijere, u više navrata morao je da brani ulogu i integritet svojih dela. Tako se 1987. njegov roman Prince et Léonardours našao pod pretnjom zabrane izrečene od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog scena silovanja i mučenja dvoje mladih zaljubljenih tinejdžera koje su u ovom delu opisane. Od namera je Ministarstvo odustalo pod pritiskom intelektualne elite.
Za svoje romane do sada je dobio prestižne nagrade: „Grand prix” (1998) za roman Champion du monde, po izboru srednjoškolske publike centralne francuske regije Ile-de-France, „Médicis” (2011) za roman Šta znači voleti i „Prix du Zorba” (2013) za roman Une vie pornographique.

Title