Prodajna mestaBulevar Mihajla Pupina 22, Novi Sad + 381 21 65 71 610 office@akademskaknjiga.com Prijava na newsletter

Trodnevna promocija putopisnih eseja ,,Uz Dunav“!

Poštovani čitaoci i čitateljke,

Najavljujemo trodnevnu promociju putopisnih eseja Uz Dunav i dolazak francuskog pisca Emanuela Rubena u Novi Sad!

Trodnevna tribina „Književna plovidba Dunavom” povodom objavljivanja putopisnih eseja „Uz Dunav” francuskog pisca Emanuela Rubena u izdanju Akademske knjige započeće potpisivanjem knjige i čitanjem odlomaka na francuskom jeziku 9. maja, od 17 do 18 časova, na Trgu slobode u Novom Sadu u okviru manifestacije Dan Evrope. Emanuel Ruben će biti na štandu Francuskog instituta gde će zainteresovani imati prilike da popričaju sa njim, fotografišu se, dobiju potpis i drugo. 

Tribina Emanuela Rubena biće održana sutradan, 10. maja u 18 časova u Kulturnoj stanici „Svilara”, gde će sa Rubenom o knjizi „Uz Dunav” i njegovim putešestvijama razgovarati direktorka Akademske knjiga Bora Babić, rukovodilac Francuskog instituta u Novom Sadu Vladimir Marinković, prevoditeljka knjiga Melita Logo-Milutinović i profesor francuske književnosti Pavle Sekeruš. Moderator programa će biti Vladimir Gvozden, dok će konsekutivna prevoditeljka biti Jelena Nikolić.

Trećeg dana – 11. maja u 17 časova, Novosađani i svi zainteresovani će imati priliku da čuju Emanuela Rubena u knjižari “Bulevar books” u Novom Sadu. Posetiocima promocije će biti zanimljivo slušati Rubena jer je najveći deo knjige „Uz Dunav” napisao dok je boravio u Novom Sadu zbog čega se u knjizi Novi Sad spominje čak 65 puta. On u toj knjizi otkriva manje poznati mozaik Jugoistočne Evrope i vodi nas kroz istoriju i kulturu naroda koji žive na tom prostoru.

Emanuel Ruben je jedan od retkih evropskih pisaca koji promoviše našu kulturu i književnost u svetu, a Novi Sad doživljava kao svoj grad. Akademska knjiga je 2017. godine objavila Rubenov roman „Snežna linija” koji je 2014. godine bio u najužem izboru za Gonkurovu nagradu. Putopisni eseji „Uz Dunav” doprinose boljem razumevanju i dijalogu različitih kultura. Tribina će biti posebno zanimljiva mladima/studentima, umetnicima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, turističkim vodičima, ljubiteljima putovanja, Novog Sada, Srbije i Evrope, avanturistima i svim zainteresovanim ljubiteljima pisane reči Emanuela Rubena. Posetioci će imati priliku na kulturni dijalog sa svojim sugrađaninom francuskim piscem. Oni će, zajedno sa njim i kroz njegova živa iskustva, moći da učestvuju u književnoj plovidbi Dunavom. 

Za putopis „Uz Dunav” Emanuel Ruben dobio je nagrade: „Nikola Buvije“ (2019), „Amerigo Vespuči“ (2019), Veliku nagradu „Sport i književnost“ (2019) i Nagradu „Amik“ Francuske akademije (2020).

Za Akademsku knjigu prevela s francuskog Melita Logo-Milutinović.

O knjizi:

U biciklističkoj odiseji kroz Evropu koju nose struje, duž Dunava i njegovog čudesnog priobalja, Emanuel Ruben stvara snažnu i opipljivu sliku evropskog mozaika. U leto 2016, Ruben kreće s jednim prijateljem biciklom kroz Evropu. Za četrdeset osam dana popeće se uz tok Dunava, od obala Crnog mora do izvora u Crnoj šumi. Ovaj putopis nadahnut je tom epopejom kroz močvarnu deltu Dunava i evroazijske stepe Ukrajine, ostatke Čaušeskuove Rumunije, preko bugarskih plaža što se rumene u sumrak, Đerdapske klisure u Srbiji, mađarske granice opasane bodljikavom žicom…

Trodevnu promociju, povodom objavljivanja knjige putopisnih eseja „Uz Dunav” francuskog pisca Emanuela Rubena, organizuje izdavačka kuća Akademska knjiga u saradnji sa Francuskim institutom a u okviru programskog luka Budućnost Evrope u sklopu programa „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture”. 

Srdačno vas pozdravljamo i očekujemo,

Redakcija Akademske knjige

Najnoviji Naslovi

Prijava za Newsletter

Flag_of_Europe.svg
Akademska knjiga © 2022