Prodajna mestaBulevar Mihajla Pupina 22, Novi Sad + 381 21 65 71 610 office@akademskaknjiga.com Prijava na newsletter

Promocija knjige „Moj život sa Jovanom Skerlićem“

Memoari:
Klara Skerlić: MOJ ŽIVOT SA JOVANOM SKERLIĆEM
Četvrtak, 16. septembar u 19 sati
Srpsko književno društvo, Francuska 7
Srpsko književno društvo, organizator
@skd.rs
Razgovaraju:
Slavica Garonja, priređivač knjige
Dragana Vukićević
Žaneta Đukić Perišić, urednica u Akademskoj knjizi

Uređuje i vodi: Mirjana Mitrović

„Skerlićeva epoha tražila je mnogo više snage no nežnosti; to je isto tako mnogo više bila epoha velikih ličnosti, epoha „džinova“; i oni su isto tako stvorili delo za koje se danas zna.“

Više od 80 godina od nastanka, memoari Klare Skerlić, supruge Jovana Skerlića, prvi put su integralno objavljeni u knjizi koju je priredila Slavica Garonja, a izdala Akademska knjiga. Osim memoara, koji bacaju zanimljivo svetlo na privatnu stranu „oca novije srpske književnosti“, knjiga sadrži i obiman propratni rad Slavice Garonje.

Prateći priču o nastanku rukopisa, Garonja skicira portret Švajcarkinje Klare Skerlić, koja je protivno volji porodice, posle udaje 1903. godine došla u „malo poznatu Srbiju“. Na osnovu sačuvane prepiske između Klare i Živomira Mladenovića, na čiju inicijativu je ona i pristupila pisanju memoara, Slavica Garonja skicira portret obrazovane žene, koja se ipak mora uvrstiti „u još neosvešćene ženske glasove u tadašnjoj javnoj sferi“.

Originalni rukopisi memoara i pisama čuvaju se u porodičnoj zaostavštini Živomira Mladenovića, a za objavljivanje ih je velikodušno ustupila njegova ćerka Jelena Raković.

Event na Facebook-u:
https://www.facebook.com/events/3087262944850770/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%7D]%7D

Najnoviji Naslovi

Prijava za Newsletter

Akademska knjiga © 2022