Prodajna mestaBulevar Mihajla Pupina 22, Novi Sad + 381 21 65 71 610 office@akademskaknjiga.com Prijava na newsletter

ODLOMCI SREDOM: Castro (odlomak iz romana „Mama Medeya“ Damira Zlatara Freya)

Danas sam poslije posjeta „Dog Wash Mudpuppysa“ dugo sjedio uz ogromne prozore „Twin Peaksa“, taverne na centralnom križanju tramvaja, metroa i prometnom ulazu u Castro Street usred četvrti Eureka Valley zagledan u prolaznike i posjetitelje, jer je moj prijatelj dobrano kasnio na dogovoreni sastanak. Miguel je beskrajno nježan, brbljav i šarmantan muškarac. Izuzetno privlačne vanjštine, zabavan i kavalirski zavodničkog ponašanja, a njegovo ga je porijeklo činilo posebno atraktivnim muškarcem. Otac mu je Kinez, a majka prekrasna Peruanka što osebujnom i privlačnom egzotikom vibrira iz njegova nebeskog šarma. Kako sam se godinama kao hobijem bavio fotografijom, s vremenom se suzio krug tajnih predmeta čežnje objektiva moje kamere. Jedan od neosvojenih aduta bio je svakako luster Castro Theatrea i najljepši vanjski barokni portal u San Franciscu. Miguel je duže vrijeme bio selektor proljetnog filmskog festivala koji se odvijao u Castro Theatreu te mi je svojim poznanstvima dogovorio termin u kojem ću se moći u miru posvetiti snimanju jednog od najljepših lustera koji krase bogate svodove grada.

Cijeli je Castro grad u gradu, zaštitni znak za gay kulturu. Ujedno je to jedan od najživahnijih dijelova grada kojeg su naselili članovi LGBT zajednice iz cijelog svijeta. San Francisco je već 1940-ih imao reputaciju grada tolerancije. Mnogi članovi LGTB zajednice, uključujući nečasno otpuštene veterane zbog istospolnih izbora, doselili su se ovamo nakon Drugog svjetskog rata, a većina se na kraju nastanila u okrugu Castro zahvaljujući njegovoj dostupnosti u to vrijeme. Danas Castro naseljavaju njihovi nasljednici i prijatelji, kao i pridošlice novog vala naseljavanja koji su sedamdesetih godina stigli ovamo privučeni duhom „Kristalnih noći“ i poneseni aktivistom za građanska prava Harveyjem Milkom i glasnim pokretom otpora spolnoj diskriminaciji. Od tada pa do danas svaki pedalj ovog „grada u gradu“ živi pod duginim zastavama. Zastave duginih boja vise sa svih kandelabera na rubovima ulica i mnogih prozora beskrajno šarmantnih viktorijanskih kuća stvarajući posebno veselu atmosferu tog živahnog kvarta u kojem su i križanja umjesto običnim, opremljena duginim zebrama za prijelaz ulice jer su na površini ceste umjesto bijelih zebra, iscrtane i obojane bogate duge koje dižu opću vibru i atmosferu te upozoravaju na drugačiji profil ljudi koji naseljavaju i posjećuju taj dio grada. Na svim javnim mjestima, u prodavaonicama, suvenirnicama, restoranima, salonima, rade uglavnom članovi LGBT zajednice.  Posjetitelji se često okupljaju u brojnim uličnim barovima kao što je taverna „Twin Peaks“, u kojoj sam čekao Miguela i čiji su prozori od poda do stropa bili revolucionaran dizajn u vrijeme otvaranja 1972. godine. Kvart Castro pun je neobično ludog, posebnog i originalnog sadržaja kao što su parfumerije ekskluzivnih parfema, dispanzeri za kupovinu marihuane i opreme za pušenje, seks-shopovi, restorani posebne domaće atmosfere… Castro otvorenom posjetitelju nudi sjajnu scenu noćnog života, poput klubova „Hot Coke“, „Slurp Noodle Bar“, „Missouri Mule“, salone masaže i kuće vatrenih užitaka, murale vrijedne objava na Instagramu, živahnu LGBT zajednicu i bogatu povijest.

Divljenja je vrijedna svakako povijesna filmska palača Castro Theatrea. Ovo je kino službeno proglašeno povijesnom znamenitošću San Francisca, a neonski vanjski natpis s imenom kazališta postao je simbolom cijelog kvarta. Kazalište u kojem često nastupaju drag-queensice očaralo je publiku još od svog otvaranja davne 1922. djelomično zbog baroknog pročelja i raskošnog interijera, čiji je biser luster u stilu art decoa zbog kojeg sam danas tu.

Aktivist za građanska prava Harvey Milk imao je prodavaonicu fotoaparata na Castru i vodio je svoju izbornu kampanju ovdje, prije nego što je postao prvi otvoreni gay izabrani državni dužnosnik u Kaliforniji. Njegova priča o uspjehu ima tužan kraj jer je ubijen nedugo nakon izbora i o tome sam mislio skladati muziku kad nastupi vrijeme za to.

Ukoliko vam se svideo ovaj odlomak, knjigu možete poručiti na našem sajtu sa popustom od 25%

Najnoviji Naslovi

Prijava za Newsletter

Akademska knjiga © 2022