Objavljena zbirka priča o dva veka istorije na ovim prostorima!

Poštovani čitaoci i čitateljke,
Obaveštavamo vas da je Akademska knjiga iz Novog Sada objavila naslov Kako postajemo ono što smo postali Vladimira Petrovića.

Šta je to što povezuje sudbine ordonansa Dimitrija Tucovića, Save Šumanovića, zatočenika nacističkih logora i golootočkih stradalnika, čoveka koji je umislio da je tajni savetnik Čerčila i Staljina, žandara koji je za­hvaljujući smrtnim presudama postao boga­taš, jedne dorćolske prostitutke, ali i muškarca koji po Trstu traga za mestima u kojima je nekada živeo Džojs? Svi oni, sa mnoštvom drugih junaka u zbirci priča Kako postajemo ono što smo postali, bivaju suočeni sa pravim prirodama svojih sudbina, i to u susretu sa najdubljim prelomima koji određuju ljudski život.

Ispisujući istoriju dva veka na ovim prostorima kroz trideset i dve pripovesti, koje su date u različitim tehnikama i proznim obli­cima, autor ove knjige sliku uzavrele istorije – prepune ideoloških preloma, ratova, ali i duboko intimnih padova – sastavlja sa ništa manje kompleksnom sadašnjošću, tvoreći priču o tome kako postajemo ono što smo postali.

Vladimir Petrović (1989), pripovedač, novinar, književni kritičar i grafički di-zajner. Nakon studija radi kao novinar u nekoliko medija. Do sada je objavio desetine članaka u brojnim časopisima, kao i nekoliko istorijskih i književno-teorijskih studija u periodici. Osnivač je internet-stranice Čitaonica (www.onlinecitaonica.wordpress.com) na kojoj objavljuje prikaze književnih dela i publicistike. Dobitnik je nekoliko nagrada na konkursima za kratku prozu. Priče su mu objavljivane u antologijama: Vreme (Službeni glasnik, 2013), Čuvari zlatnog runa III (Centar za kulturu „Veljko Du-gošević“, 2019) i Pismo za Estebana (Regionalni info centar, 2020).
Živi u Beogradu.

-PROČITAJTE ODLOMAK OVDE
 
Više informacija o autoru i knjizi možete pronaći na: 
www.vladimirpetrovicknjige.com

Najnoviji Naslovi