Prodajna mestaBulevar Mihajla Pupina 22, Novi Sad + 381 21 65 71 610 office@akademskaknjiga.com Prijava na newsletter

Novosadski pisci u užem izboru za Vitalovu nagradu

Gorana Raičević, Vladimir Kopicl, Oto Horvat i Nebojša Milenković našli su se u užem izboru za nagradu “Zlatni suncokret”, poznatiju kao Vitalova nagrada.

Nagrada se dodeljuje jubilarni 25. put, a žiri u sastavu Dragan Babić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden, u uži izbor uvrstili su 17 knjiga objavljenih u prošloj godini. 

Među njima su i novosadski pisci, a među izdavačima izdvaja se novosadska Akademska knjiga čija su se tri izdanja našla u užem izboru.

U žanru romana kandidat za Vitalovu nagradu je Oto Horvat sa romanom “Noćna projekcija” (Akademska knjiga). Kako je zapisao književni kritičar Franja Petrinović, rekonstrukcija pređašnjeg života u gradu i traganje za pouzdanim činjenicima tog života, u romanu “Noćna projekcija” pretvara se u svojevrsnu porodičnu genealogiju, ali i u svojevrsni sociološki i istorijski vodič naslućivanja Novog Sada, njegovih udesa, uspona i padova. Odlomak iz ovog romana pročitajte na OVOM LINKU

Tu je i roman Nebojše Milenkovića “Savršen antitalenat za sreću” (Akademska knjiga). Smeštajući radnju u period od početka opsade Sarajeva do dana u kom je ubijen premijer Zoran Đinđić, Milenković piše o malom čoveku koji se, mimo svoje volje, našao u epicentru istorijskih lomova. 

Svoje mesto u užem izboru našla je i knjiga iz oblasti esejistike i naučne publicistike. U pitanju je delo profesorke na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Gorane Raičević “Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog” (Akademska knjiga).

Ova obimna monografska studija o životu i delu jednog od najznačajnijih domaćih pisaca predstavlja rezultat dvodecenijskih izučavanja fokusiranih prvenstveno na sam autorov književni i publicistički opus, zatim na analize i tumačenja mnoštva studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, ali i na proučavanja istorijskog konteksta – vremena i prilika u kojima je autor živeo i stvarao i to na temelјu arhivskih izvora (prepiska), kao i svih drugih dostupnih relevantnih istorijskih referenci i istorijske građe.

Nagrada “Zlatni suncokret” za knjigu godine, poznata u javnosti kao Vitalova nagrada, dodeljuje se jubilarni dvadeset i peti put, a podsećamo da su među dosadašnjim dobitnicima Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Uglješa Šajtinac, Drago Kekanović, Svetlana Slapšak, Tanja Stupar Trifunović i Dragan Velikić.

Najuži izbor kandidata biće saopšten početkom februara. Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena krajem februara u Beogradu.

**tekst preuzet sa danas.rs

Najnoviji Naslovi

Prijava za Newsletter

Flag_of_Europe.svg
Akademska knjiga © 2022