NOVICI MILIĆU NAGRADA „NIKOLA MILOŠEVIĆ” ZA KNJIGU POLITIČKA NARATOLOGIJA

Žiri Radio Beograda 2 odlučio je danas da ovogodišnji dobitnik nagrade „Nikola Milošević”, koju dodeljuje za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, bude Novica Milić za knjigu „Politička naratologija – ogled o demokratiji”, u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada.

U obrazloženju žirija, u sastavu Iva Draškić Vićanović (predsednica), Zoran Paunović i Dragan Prole, kaže se da je monografija Novice Milića ocrtala jedan smer kojim se može prići temi političkog narativa demokratije, saopštili su iz Radio Beograda.

Knjiga obuhvata najvažnije pojmove političke teorije, kao i prikaze najmarkantnijih događaja evropske istorije.

Milićeva studija je jedan hrabar pokušaj da se odgovori na veliku, aktuelnu, provokativnu humanističku temu koja nas poziva na razmišljanje i podstiče da se u nju uključimo, jer je od vitalne važnosti za čoveka u savremenom svetu.

Novica Milić (65) živi i radi u Beogradu. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je magistrirao i doktorirao, a potom predavao antičku književnost i književnost evropske renesanse, kao i savremene književne teorije. Pre toga je radio kao naučni istraživač u Institutu za književnost i umetnost. Kasnije prelazi na Fakultet za medije i komunikacije kao redovni profesor semiologije komunikacija i političke teorije. Gostovao je na nekoliko američkih i evropskih univerziteta.

Žiri je doneo odluku jednoglasno na javnom zasedanju u studiju Radio Beograda 2 koji su slušaoci ovog programa mogli da prate u direktnom prenesu.

Nagrada će biti uručena 9. februara, na dan kada Radio Beograd 2 obeležava 63 godine postojanja.