Prodajna mestaBulevar Mihajla Pupina 22, Novi Sad + 381 21 65 71 610 office@akademskaknjiga.com Prijava na newsletter

NAGRADA „MUZIKA KLASIKA“ U KATEGORIJI KNJIGA GODINE

Knjiga „DOK SLUŠAMO MUZIKU, SADAŠNJOST JE VEČNA“ – intervjui i autorski tekstovi Isidore Žebelјan u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada, dobila je Nagradu „MUZIKA KLASIKA“ za 2021. godinu u kategoriji KNјIGA GODINE koju dodeljuje Muzička revija „Muzika Klasika“. Svečano uručenje Nagrade će biti održano u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, u utorak, 10. maja 2022. godine. Knjigu „DOK SLUŠAMO MUZIKU, SADAŠNјOST JE VEČNA“ priredio je Borislav Čičovački.


O delu:
Pokušamo li da mapiramo sva polja stvaranja i delovanja Isidore Žebeljan, uočićemo zalaganje da se sačuvaju i primene postupci umetničke forme i intelektualne prakse. Bogat i sadržajan život ove vanserijske umetnice ostaje zabeležen u dugom nizu njenih intervjua, autopoetičkih zapisa i autorskih tekstova, između kojih se naročito izdvaja esej o mogućnostima komponovanja opere u današnjem vremenu. Pristajući da svoje misli i stavove podeli kako sa tiražnim glasilima, tako i sa onim strukovnim i akademskim, Isidora Žebeljan je predano i posvećeno radila na tome da umetničku muziku i procese njenog stvaranja približi srpskoj javnosti i publici drugih zemalja. Mnogostrukost i raznolikost umetničkih poduhvata, posvećenost kreativnom angažmanu i performativnoj praksi, posvećenost ideji da se, metaforično rečeno, združe frule i flamingosi, posvećenost misiji usaglašavanja tradicije i inovacije – sve to preporučuje zapise Isidore Žebeljan našem pamćenju.

Vladislava Gordić Petković


Isidora Žebeljan (Beograd, 1967–2020) je najprominentniji i najizvođeniji srpski kompozitor na svetskoj muzičkoj sceni. Njeno stvaralaštvo se smatra za jedan od najoriginalnijih izraza u savremenoj muzici prvih decenija 21. veka. Bila je jedini srpski kompozitor koji je tokom 20 godina neprekidno dobijao porudžbine najznačajnijih svetskih muzičkih institucija. Ona je prvi i jedini srpski kompozitor koji je komponovao za Fondaciju Berlinske filharmonije, Venecijansko bijenale, Festival u Bregencu, Festival u Sijeni, za čuveni kamerni orkestar Academy of St. Martin in the Fields…

PORUČITE KNJIGU OVDE

Najnoviji Naslovi

Prijava za Newsletter

Flag_of_Europe.svg
Akademska knjiga © 2022