Mladen Jakovljević o knjizi „Kako postajemo ono što smo postali“ Vladimira Petrovića

Priče Vladimira Petrovića pripovedaju o pojedincima i njihovim tihim patnjama pod teretom prošlosti, koja vazdan vreba iz prikrajka i kljuca iz duboke tame skrivenih misli a bez koje oni ne bi bili to što jesu. Njihove male ispovesti i neizrečene, naizgled alternativne istine pokazuju kako se bolne sudbine rasplinjavaju u surovim mrežama od kojih je ispredena zvanična istorija. Iako svesni da ih veze sa prošlošću neminovno vode propasti, oni užasno pate zbog nemogućnosti i(li) odsustva volje da je se odreknu. Istovremeno, oni tako pokazuju spremnost da se bore protiv besmisla prostog postojanja, makar po cenu mirenja sa užasima iskrivljene ideologije i njenog razornog zla unutar kojeg buja odsustvo ljudskosti u postojanju koje traje po inerciji, u kojem se naizgled lako postoji i čini, ali se izvesno pada u zaborav.

U ogorčenosti i otupljujućem bolu zbog sopstvene nemoći da se uhvate u koštac sa onima koji ispisuju istoriju, junaci priča kreiraju sopstvene, prečesto bolne iluzije normalnosti u kojima se rasplinjavaju granice između plemenitog i, po društvenim merilima, moralno neprihvatljivog.

Ovo su priče o glasovima iz grobnica, o glasovima nečujnih, o sudbinama nepravedno ubijenih i zaboravljenih, nemih i satrtih poput prljavštine ispod tepiha zvanične verzije istorije ispisane rečima propalica i ubica, beskrupuloznih lažljivaca i oportunista, za kojima ostaje trag o sagledavanju sveta kakav on zaista jeste, ali i nemoć da se išta promeni.

Ovo su priče o potragama za zrncima dobrote u moru nepravde, sramote i zla, kojih će uvek biti.

Petrović je izuzetan pripovedač, čija svaka priča u svega nekoliko strana izvanredno sažima čitave ljudske sudbine, prenoseći i ono neizrečeno.

Autor: Mladen Jakovljević

Izvor: https://www.instagram.com/mladen.m.jakovljevic/

Knjigu možete poručiti na našem sajtu sa popustom od 25%

Najnoviji Naslovi