KORACIMA ALEKSANDRA TIŠME

Koracima Aleksandra Tišme.

Aleksandar Tišma – je bio romansijer, pesnik, pisac pripovedaka, drama i prevodilac. Rođen je 16. januara 1924. godine u Horgošu, a preminuo 15. februara 2003. u Novom Sadu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novom Sadu, a studije engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1954. godine. Od 1945. do 1949. godine radio je kao novinar u Slobodnoj Vojvodini i Borbi, a od 1949. do 1981. godine bio je urednik u Izdavačkom preduzeću Matice srpske u Novom Sadu i urednik Letopisa Matice srpske od 1969. do 1973. Prevodio je sa mađarskog i nemačkog jezika. Njegova književna dela prevedena su na oko 20 svetskih jezika. Za književno stvaralaštvo dobio je mnogobrojne  nagrade i priznanja u zemlji i inostranstvu.Dobitnik je ordena Legije časti Republike Francuske. Bio je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti i član Akademije umetnosti u Berlinu.

Proveli smo dan sa nemačkim,režiserom i novinarom –  Siegfriedom Resselom i prošetali kroz Novi Sad koracima Aleksandra Tisme. 

Povodom nedavnog objavljivanja Tišmine autobiografije u Nemačkoj, “Sečaj se večkrat na Vali”, Siegfried Ressel će napraviti tridesetominutnu reportažu o Aleksandru Tišmi, njegovom radu i životu za veliku, nemačku, nacionalnu radio stanicu – Deutschlandfunk Kultur.

Uhvatili smo momenat, uz kafu, da ga pitamo kako, kada i zašto je postao, kao i mnogi drugi nemački čitaoci, veliki fan Aleksandra Tišme.   

Aleksandar Tišma, jedan velikan, kako Siegfried Ressel kaže, bio je, jeste i biće asocijacija na Novi Sad- jer Novi Sad jeste Aleksandar Tišma.
Radjemo se Siegfriedovom radio prilogu, i veoma smo zahvalni na ovom prepoznavanju našeg velikog pisca.

Siegfried je naglasio da je jednu Tišminu knjigu pročitao bezbroj puta, jer mu je ona najdraža- a to je “Škola bezbožništva”.

Na našem Facebook profilu možete pogledati video “Koracima Aleksandra Tišme” i čuti šta je Siegfried imao da kaže o Aleksandru Tišmi:
https://fb.watch/5jv6awjOUc/

Celokupna dela A.Tišme:
https://akademskaknjiga.com/biblioteka/celokupna-dela-a-tisme/