Prvi dobitnik Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma“ – mađarski pisac Laslo Darvaši

Laslo DarvašiPrvi dobitnik Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma“ je Laslo Darvaši, književnik iz Mađarske, za knjigu priča Wintermorgen (Gott. Heimat. Familie) objavljenu na nemačkom jeziku (Suhrkamp Verlag, Berlin 2016). Izdavačka kuća Akademska knjiga, koja objavljuje Celokupna dela Aleksandra Tišme, objaviće nagrađenu knjigu na srpskom jeziku.

Žiri u sastavu Ilma Rakuza (predsednica), Đerđ Konrad, Peter Handke, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar najviše ocene dao je Darvišiju uz obrazloženje:

„Međunarodna nagrada za književnost ’Aleksandar Tišma’ dodeljuje se prvi put, a njen ovogodišnji dobitnik je mađarski pisac Laslo Darvaši (rođen 1962. godine) za zbirku pripovedaka Wintermorgen (Gott. Heimat. Familie) (Zimsko jutro – Bog. Domovina. Porodica). U 35 novela on se bavi narušenim porodičnim odnosima, socijalnom nemaštinom i zapostavljenošću, mržnjom prema strancima, kriminalitetom i nesrećama, ali i misterioznim dešavanjima koja svakodnevni život izbacuju iz takta. Svejedno da li je reč o mlađim ljudima, invalidima, muzičarima ili očevima i sinovima, Darvašijevi likovi zahvaćeni su nekom vrstom nostalgične neutešnosti čija apsurdnost ponekad podseća na Kafku. Na virtuozan način autor izražava njihova osećanja i dela, stvarajući velikom sugestivnom moći košmarne svetove koji ujedno šokiraju i fasciniraju. Magija Darvašijevog jezika ume da transcendira čak i ono najstrašnije. To njegovu knjigu čini jedinstvenim čitalačkim doživljajem.“

Nagrada se sastoji iz plakete i novčanog iznosa od 10.000 evra i biće uručena 24. juna u Novom Sadu.

Najnoviji Naslovi