АНТИКА ФЕСТ 2019

АНТИКА – УМЕТНОСТ СЕЋАЊА

У оквиру Антика феста за 2019. годину биће приказане позоришне и сценско – музичке представе, биће представљене одабране књиге, у намери да буде указано на специфичну мисију културе и, у оквиру ње, мисију музеја и позоришта. Намера Фестивала је да јача репутацију културног наслеђа Србије као могућег простора стваралаштва и подстицаја културног туризма.

Ново издање Антика феста бави се последицама ратова, судбином побеђених, болом који не припада само пораженима него и победницима, осудом деструктивних нагона чије су жртве хуманост и човеков разум.

Као и у претходним едицијама, Фестивал се одржава у античком локалитету Феликс Ромулијана. Ове године, по први пут Фестивал ће трајати три дана (28–30. августа), а на Антика фесту 2019. ће учествовати више од 60 уметника и стручњака из области позоришта и археологије.

 

Програм АНТИКА ФЕСТА 2019

antika_fest_2019-plakat

АНТИКА – УМЕТНОСТ СЕЋАЊA

28. 8. 2019.

18 часова Нове позоришне праксе и антички текст – разговор теоретичара и практичара о савременим инсценацијама античких текстова. Учествују: театролог Александар Милосављевић, критичар Ана Тасић, глумац Владо Керошевић и редитељ Небојша Брадић.

19:30 часова Жене из Троје по тексту Еврипида у режији Небојше Брадића и продукцији Народног позоришта Приштина, Позоришта „Зоран Радмиловић“, Зајечар, и Дунавфеста (Београд).

 

29.8. 2019.

18 часова Цар и Галилејац, представљање првог издања у Србији ове драме Хенрика Ибзена у издању Академске књиге из Новог Сада. Учествују: Спасоје Ж. Миловановић, драматург, Небојша Брадић, редитељ, Бора Бабић, уредник Академске књиге и глумци Иван Зарић, Владо Керошевић и Тихомир Станић.

19:30 часова Опсада и пад Константинопоља по тексту Михајла Критовула у адаптацији Горана Марковића и у извођењу Тихомира Станића и Хора Центра за културу „Зоран Радмиловић“.

 

30.8.2019.

18 часова Метаархеологија, промоција књиге Сташе Бабић, издање Clio, Београд. Учествују: проф. др Сташа Бабић, Бора Димитријевић, археолог, и Зоран Хамовић, главни и одговорни уредник Издавачке куће Цлио.

19:30 часова Одисеја по тексту Хомера, у драматизацији Дамира Махмутовића и режији Владе Керошевића те извођењу Академије умјетности, Тузла.

 

Антикафест 2019. организују и реализују Позориште „Зоран Радмиловић, Зајечар“ и Удружење „Дунавфест Србија“, у сарадњи са Народним музејем Зајечар.

 

Najnoviji Naslovi